× Kuruluş Dönemi

Osmanlı Devleti'ni Kuran Türk Boyu: Kayılar

13 yıl 11 ay önce #66 Yazan: kemal
Kayı Boyu (Kayılar)

Oğuzların Bozok kolundan, Osmanlıların da mensup olduğu bir boy.

Kayı kelimesi; “muhkem, kuvvet ve kudret sahibi” demektir. Kayı boyunun damgası, iki ok ve bir yaydan ibaretti. Oğuz Han oğlu Gün Han oğlu Kayı’nın, bu boyun ceddi olduğu söylenir. Yirmi sene hükümdarlık yapan Kayı’nın nesli, uzun yıllar bu makamda kalmıştır. Bu sebeple Kayı boyu, Oğuz boyları arasında ilk sırada gösterilmektedir. Dede Korkut da eserinde, gelecekte hanlığın geri Kayı'ya döneceğini bildirerek, Osmanlılar'ı haber vermiştir.

İletinin bir bölümünü ziyaretçiler görüntüleyemez. Görüntülemek için hesabınız varsa oturum açın ya da kayıt olun.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş ya da Hesap açın.

13 yıl 6 ay önce - 13 yıl 6 ay önce #102 Yazan: adem
Kayı Boyu Ve Osmanlı Ailesi

Osmanlı devletini kurmuş olan ailenin Oğuzların Günhan kolunun Kayı boyundan oldukları tarihi vesikalardan anlaşılmaktadır. Kayının manası kudret ve kuvvet sahibi demektir.
Büyük Selçuklular 1071de Malazgirt meydan muharebesine müteakip kendilerine bağlı aşiretleri muhtelif tarihlerde Anadolu’nun muhtelif yerlerine iskan etmişlerdir. Kayı boyu da bu sırada veya daha sonra ( Celaleddin Harzemşah’ın vefatına müteakip) Anadolu’ya yerleşmişlerdir. (Bunlardan bir kısmı Osmanlı beyliğini kuran Kayılardır.) bu Kayılar Anadoluya geldikten sonra çeşitli bölgeyeler yerleşmiş çeşitli ihtilaflar sonucunda bölünerek nihayetinde Ertuğrul ile kardeĢi Dündar’ın emrindeki 400 çadır halkı bir müddet Erzurum pasin havalisinde kaldıktan sonra Moğol baskısı üzerine Alaüddin Keykubat’a müracaat ile Ankaranın batısındaki Karacadağ taraflarına yerleĢtirilmişler daha sonra söğüt ve Domaniç havalisini işgal etmişlerdir.
Kayılar 400 çadır halkı olup 14. Asrın ikinci yarısında reisleri Ertuğrul beydi. Ertuğrul beyin babasının şimdiye kadar kaydedildiği üzere Süleyman Şah olduğu şüphelidir. Yeni araĢtırmalar neticesindeki bulgularla babasının Gündüz Alp olması daha kuvvetle muhtemeldir. Osmanlı kaynaklarına göre Ertuğrul Gazinin validesinin Hayme Ana’dır.
Şu kullanıcı(lar) Teşekkür etti: ali kemal

Lütfen sohbete katılmak için Giriş ya da Hesap açın.

Sorumlular: kemal
Sayfa oluşturma süresi: 0.840 saniye
Top